De standaard waterleiding op een bedrijventerrein of woonwijk levert doorgaans niet voldoende debiet voor bluswater. Vandaar dat steeds vaker gevraagd wordt een geboorde brandput als blusvoorziening te gebruiken. Dankzij onze expertise in het bronboren en in de installatiesector realiseren, controleren, onderhouden en inspecteren wij brandputten in iedere gewenste uitvoering.

 

Er zijn meerdere groottes en uitvoeringen brandweerbronnen of bluswaterputten namelijk:

• gevraagde opbrengst is meestal 30, 60 of 90 m3/uur.
• afwerking met RVS aanzuigbocht of overrijdbare aansluiting onder gietijzeren putkop

• primair of secundair bluswater, dus wel of niet voorzien van onderwaterpomp met besturing

Echter als de bodemstructuur het toelaat zijn hier ook grotere hoeveelheden water te onttrekken.

Als zoekterm hiervoor gebruikt men o.a.: brandput; brandweerbron; bluswaterput; brandweerpuls; geboorde waterbron; bluswater aansluiting; brandhydrant; bovengrondse brandweer aansluiting; ondergrondse brandweeraansluiting en bluswaterpomp

 

Onderhoudscontract brandputten

Een brandput is aangelegd voor gebruik bij calamiteiten. Regelmatig onderhoud is dan ook onontbeerlijk
om er altijd op te kunnen vertrouwen. Verhey Toldijk verzorgt dit onderhoud veelal op contractbasis (onderhoudscontract brandputten). Tijdens een controle wordt de put getest op maximaal debiet en wordt de staat van de onderdelen en pakkingen gecheckt. Bij een uitvoering met pomp wordt ook de stroomopname en besturing gecontroleerd.

De meest voorkomende uitvoeringen brandputten of brandweerbronnen zijn:

• Gesloten geboorde brandput,met een flens verbinding is een roestvrijstalen aanzuigbocht met Storz 133 aansluiting of  bij een overrijdbare uitvoering, een RVS bronflens met Storz onder een gietijzeren putkop
• Open geboorde brandput
• Geboorde brandput voorzien van onderwaterpomp, in de bron wordt een onderwaterpomp gemonteerd aan RVS stijgleiding afgewerktmet 4″ RVS bocht met storz 133 aansluiting.

 

Deze laatste uitvoering wordt vaak gekozen in situaties waar de grondwaterstand verder onder het maaiveld kan staan dan 6 à 7 m of wanneer er een primaire bluswatervoorziening wordt vereist.

Bij de aansluiting wordt een besturingskast op sokkel geplaatst, waarin de aan/uit bediening is opgenomen. Deze kast kan worden uitgevoerd met het gewenste slot of voorzien van sleutelbuisje.

Als er geen elektra voorhanden is, plaatst Verhey Toldijk een grotere besturingskast waarin ook ruimte is opgenomen voor een nutsaansluiting. Voor grotere panden waar meerdere primaire bluspunten zijn gewenst, realiseert Verhey een netwerk van ondergronds leidingwerk, eindigend op diverse plaatsen bij een ondergrondse brandkraan. Bij iedere brandkraan hoort dan een eigen bedieningskast om de pomp te kunnen starten en stoppen of een besturing waarbij de pomp inschakelt op drukval. Alle brandputten worden opgeleverd met een testrapport.